Hoe kan je nu het beste onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst? Het is een vraag die wij dagelijks voorbij zien komen en hier is maar één antwoord op te geven: schakel juridische hulp in. Ontslag is maatwerk en een echt specialisme. Als je een ontslag niet goed aanpakt dan kan dit je uiteindelijk veel meer geld, tijd en moeite kosten. Zorg daarom dat je het ontslag en de vaststellingsovereenkomst goed laat onderhandelen met onze professionele hulp.
Kan je onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst?
In een vaststellingsovereenkomst mag men afspreken wat men wil. Bij wijze van spreken kan je je werknemer met €0 ontslagvergoeding de laan uitsturen. Werknemers gaan hier vanzelfsprekend niet mee akkoord, maar technisch en juridisch gezien is het mogelijk. Als de werknemer het niet eens is met de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst, kun je hierover in onderhandeling gaan. Het is vanzelfsprekend om in onderhandeling te gaan over een vaststellingsovereenkomst.
Hoe kan je het beste de vaststellingsovereenkomst onderhandelen?
Wanneer zowel de werknemer als de werkgever tijdens de onderhandeling van de vaststellingsovereenkomst een juridische partij betrekken dan merk je meteen dat iedereen verstand van zaken heeft. Daarnaast is het ook fijn om twee objectieve partijen, die er zonder emoties in zitten, tegenover elkaar te hebben. Zo is de kans veel groter dat het doel behaald wordt: de werknemer snel en op een goede manier ontslaan. Tot slot is het ook belangrijk om de werknemer niet boos te maken (andersom geldt dit natuurlijk ook). Een boze werknemer wil namelijk het onderste uit de kan. Alles moet op een goede manier gebeuren zodat het een eerlijk ontslag is en de werknemer met een goed gevoel kan vertrekken. Wanneer twee partijen zonder emoties het werk doen, zie je meteen dat de sfeer, over het algemeen, goed blijft en dat werknemer en werkgever na het ontslag nog samen door één deur kunnen.
Als jij als werkgever een eerste, redelijke vaststellingsovereenkomst op tafel legt, voelt de werknemer vaak al aan dat jij toch nog het beste met degene voor hebt. Ook de juridische tegenpartij gaat niet onnodig op scherp, omdat deze voelt dat je het netjes wilt aanpakken. De onderhandeling over de vaststellingsovereenkomst zal een stuk soepeler verlopen als je een goed eerste ontslagvoorstel op tafel legt. Het is dus zaak om dit ontslagvoorstel strategisch zo goed mogelijk in te steken. Wij helpen je hierbij. Hierdoor zien we in de praktijk dat een werknemer direct akkoord gaat met ons voorstel.
Wat kunnen wij bieden bij een vaststellingsovereenkomst onderhandeling?
Wij weten alle kansen en mogelijkheden: wanneer je het ontslaggesprek moet gaan voeren, wat voor de ene werknemer belangrijk is en waar de andere werknemer juist weer waarde aan hecht. Wij kunnen dit perfect inschatten. Zo kunnen wij makkelijker deze werknemer tegemoetkomen omdat wij precies weten wat zij graag willen zien in een vaststellingsovereenkomst. Bij vaststellingsovereenkomsten die wij onderhandeld en opgesteld hebben zien wij eigenlijk altijd een goede, snelle, soepele afhandeling waarbij de partijen vaak nog samen door één deur kunnen. Op deze manier is het ontslag sneller en dus makkelijker en goedkoper geregeld en is de impact op de organisatie kleiner.
Een goede juridische tegenpartij zal ook tegen de werknemer zeggen dat deze beter wel in het ontslag mee kan gaan. Vaak wordt het niet leuker op de werkvloer op het moment dat een werknemer besluit om te blijven. Het wordt een spelletje van de langste adem en hier heeft niemand zin in. Het is in ieders belang om dit op de best mogelijke manier op te lossen. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op zodat wij de vaststellingsovereenkomst voor jou kunnen gaan onderhandelen.
0 reacties