Je hebt een eerste ontslagvoorstel in de vorm van een vaststellingsovereenkomst opgesteld maar je werknemer vindt deze niet goed. Wat moet je doen als je werknemer niet akkoord is met de vaststellingsovereenkomst (VSO)? Hoe kan je dit (de volgende keer) beter aanpakken? Je leest het in deze blog.
Mijn werknemer is niet akkoord met deze VSO, maar wil wel met ontslag
Wanneer je werknemer heeft aangegeven wel met ontslag te willen, maar niet tevreden te zijn met deze VSO, dan zal je in onderhandeling moeten gaan. Waarom is je werknemer niet akkoord met de vaststellingsovereenkomst? Wat wil je werknemer zien in de VSO wat er nu nog niet in staat? Waarom vindt hij/zij dat belangrijk? En hoe kan je hier een middenweg in vinden?
Uit de praktijk blijkt dat dit één van de lastigste delen van het ontslag is voor veel werkgevers. Vaak weet je niet wat gebruikelijk is, waar een werknemer precies recht op heeft en of het wel of niet goed is om ‘toe te geven’. De zin: “Maar deze werknemer ontvangt nu al heel veel geld, waarom wilt hij/zij ook nog dit?” horen we te vaak. Probeer je eerst in je werknemer in te leven. Probeer te voelen wat hij/zij op dit moment voelt en ook de zorgen die hierdoor ontstaan. Is je werknemer al wat ouder en is deze bang om niet meer aan het werk te komen? Of dat er een pensioengat ontstaat? Dat is niet heel gek, toch? Ga daarom het gesprek aan en probeer je altijd in te leven in je werknemer.
Daarnaast wil en kan je natuurlijk niet alle eisen van een werknemer inwilligen. Wat wel en niet gebruikelijk is bij een ontslag en waar de werknemer recht op heeft, dat zal je door de juiste juridische partij moeten laten berekenen. Deze juridische partij kan een goed ontslagvoorstel maken, wat past bij de situatie van de werknemer. Ontslag is immers maatwerk en elk ontslag is verschillend.
Mijn werknemer wil überhaupt niet met ontslag, wat moet ik doen?
In deze situatie is je werknemer niet akkoord met de vaststellingsovereenkomst, omdat deze helemaal niet met ontslag wil. Toch heb jij je redenen waarom je deze werknemer wel graag ziet vertrekken, dus ook hier is het van cruciaal belang dat je de juiste juridische partij inschakelt die je kan helpen om toch een gaatje te vinden om je werknemer te ontslaan, in sommige gevallen zelfs zonder dossier.
Echter, je zal altijd goed en respectvol moeten blijven communiceren over én met je werknemer zodat deze niet in verzuim schiet of boos wordt en daardoor het onderste uit de kan wil halen.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn werknemer wel akkoord gaat met de VSO?
Doordat de werknemer niet akkoord gaat met de VSO ben je hier extra veel tijd, geld en moeite aan kwijt. Voorkom dit in toekomstige situaties door je beter voor te bereiden hoe je ervoor kan zorgen dat een werknemer juist sneller geneigd is om akkoord te gaan met een VSO. Lees in deze blog de 5 redenen die ervoor zorgen dat een medewerker sneller akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst. Heb je nog vragen of wil je contact opnemen om jouw casus te bespreken? Bel ons dan gratis en vrijblijvend op 085 0645946 of stuur een mail naar team@ontslaghulpvoorwerkgevers.nl. Download hier ook gratis ons e-book ‘zo kom je van je werknemer af zonder dossier’.
0 reacties