Wat wij altijd zeggen is dat het van cruciaal belang is om netjes een ontslag af te handelen. Je moet nooit bewust dingen achterhouden voor je werknemer, omdat je geen gedoe achteraf wil. Daarom is het ook zo belangrijk om de vakantiedagen bij een uitdiensttreding goed te berekenen. Hoe doe je dit precies? Je leest het hier.
Houd altijd rekening met de bijzondere looncomponenten
Het openstaand verlofsaldo van een werknemer dient te worden beschouwd als normale werkuren. Dit houdt in dat je het niet tegen het kale uurloon wegzet, maar rekening houdt met de bijzondere looncomponenten zoals vakantiegeld en de dertiende maand. De Hoge Raad heeft naar aanleiding van artikel 7:641 BW namelijk geoordeeld: de vergoeding voor niet genoten vakantiedagen wordt genomen over het gehele overeengekomen loon. Dit is inclusief emolumenten en vergoedingen waar de werknemer recht op heeft.
Samenvattend betekent dit dat de werknemer naast het basissalaris onder andere recht heeft op de vakantiebijslag, eventuele autovergoedingen en zelfs de onregelmatigheidstoeslag.
En hoe zit dit met de pensioenpremie?
Er heerst onder de gerechtshoven nog steeds verdeeldheid of de pensioenpremie wel of niet betaald dient te worden bij niet opgenomen vakantiedagen. Wanneer we logisch redeneren zouden we kunnen zeggen dat – wanneer de werknemer de vakantiedagen wel had genoten – de werkgever hier ook pensioenpremie over had moeten afdragen, dus moet dat nu ook.
Aan de andere kant heeft een gerechtshof in 2018 geoordeeld dat de werkgevers afdracht van de pensioenpremie niet tot het loon hoort. Het pensioenfonds – waar de werkgever de pensioenpremie aan afdraagt – is een derde en daardoor behoort het niet tot de afspraken tussen werkgever en werknemer. De werknemer heeft immers nu geen baat bij dit bedrag – en dus geen recht erop.
Met een VSO ontslag met openstaande vakantiedagen laten wij de pensioenpremie buiten beschouwing. Het gaat immers om een ontslag tussen werkgever en werknemer, waarbij beide een afwikkeling van de vakantiedagen willen zien die rechtvaardig is ten behoeve van de situatie.
Je bent niet verplicht om de verlofdagen uit te betalen bij een VSO ontslag
Bij een VSO (vaststellingsovereenkomst) ontslag kan je onderhandelen over het wel of niet uitbetalen van de verlofdagen. Ons advies is echter om de verlofdagen wel altijd uit te betalen. Het voorkomt een hoop gedoe over details en het draagt vaak niet bij aan een positieve onderhandeling. Daarnaast is het ook nog eens verstandiger om te doen omdat je toch netjes afscheid wil nemen van je werknemer.
Werknemer wil langer in dienst blijven
Het kan ook zo zijn dat de werknemer nog een maand langer in dienst wil blijven. Je zou hierover ook afspraken kunnen maken om hier verlofuren voor in te zetten. Eigenlijk is hierin veel mogelijk, zolang je dit maar in overleg doet met je werknemer of de juridisch adviseur. Zorg er uiteraard wel voor dat je dit goed vastlegt in de VSO, zodat er achteraf geen gedoe over komt!
Er is sprake van een negatief verlofsaldo
Wanneer de werknemer meer verlof heeft opgenomen in het jaar dan dat deze heeft opgebouwd, spreken we van een negatief verlofsaldo. Dit kan op 2 manieren worden aangepakt:
- Met de laatste loonbetaling (de eindafrekening) worden de teveel opgenomen uren op de uitbetaling ingehouden. De werknemer koopt hiermee in werkelijkheid zijn/haar opgenomen verlof.
- In overleg beschouw je het negatief verlofsaldo als verrekend. Je draagt hier als werkgever positief bij aan de onderhandelingen. Het zijn vaak kleine details en het is vaak een opluchting voor een werknemer als je dit gewoon kwijtscheldt.
Juridische hulp inschakelen bij een VSO ontslag en het berekenen van de eindafrekening
Wij van Ontslaghulp van Werkgevers zijn al 15 jaar alleen maar bezig met (VSO) ontslagen. Wij weten precies waar een werknemer recht op heeft, wat je wil bespreken en hoe een rechtvaardige VSO eruitziet waar een werknemer akkoord mee gaat. Daarom is het ook zo belangrijk om een goed eerste ontslagvoorstel op tafel te leggen. Laat je door ons adviseren over het ontslag, dan ben je makkelijker, sneller en goedkoper uit dan wanneer je zelf gaat prutsen (waar veel grove fouten in kunnen ontstaan). Neem gratis en vrijblijvend contact op om kennis te maken en jouw casus te bespreken.
0 reacties