Gepubliceerd op 11 oktober 2022
Hoe voorkom je een ziekmelding tijdens een ontslag?

Veel werkgevers zijn ontzettend bang dat een werknemer zich snel ziek gaat melden wanneer die een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontslagvoorstel krijgt of vermoedt deze te gaan krijgen. Dat is logisch en heel herkenbaar. Een ziekmelding is het laatste wat je wilt. In dit artikel leggen we uit hoe je een ziekmelding tijdens een ontslag kan voorkomen.

Geef iemand direct vrijstelling van werk

Een ontslag krijgen is voor een werknemer veschrikkelijk. Dit heeft grote impact op deze persoon. De werknemer raakt in de stress, heeft er geen verstand van, moet op zoek naar ontslaghulp en raakt in paniek. De werknemer vraagt zich af of het inkomen veilig is? Kan er een WW aangevraagd worden en hoe hoog is dat inkomen? Wanneer lukt het om een nieuwe baan te vinden?

Deze werknemer heeft tijd nodig om het te verwerken. Je kan eigenlijk niet verlangen dat die nog langer doorwerkt alsof er niks aan de hand is. Dit is niet realistisch en moet je zelf ook niet willen. Daarnaast geeft het ook onnodige spanningen op de werkvloer.

Geef je werknemer direct vrijstelling van werk, zo voorkom je de eerste ziekmelding tijdens een ontslag. Je werknemer krijgt de tijd en ruimte om overal over na te denken en hulp in te schakelen.  

Adviseer de werknemer om juridische hulp in te schakelen

Goede juridische hulp zal je werknemer nooit adviseren om zich zomaar ziek te melden. Zeker niet wanneer deze ziet dat de werkgever netjes vrijstelling van werk heeft gegeven. Een ziekmelding is vaak olie op het vuur gooien en doet zelden goed. Zorg ervoor dat de werknemer direct goede juridische hulp gaat inschakelen zodat die niet op het advies van familie en vrienden gaat varen. Onwetende familie en vrienden adviseren de werknemer namelijk vaak om zich ziek te melden zodat er ‘ontslagbescherming’ zou zijn. Die mensen hebben geen idee wat voor schade ze aanrichten met dit slechte advies. Zorg dus dat je werknemer het juiste advies krijgt van een juridisch expert. De ontslagexpert voor werknemers kan hier goed in adviseren.

Geef de werknemer meteen het ontslagvoorstel en begeleidende brief mee

Zorg dat je tijdens het ontslaggesprek direct een voorstel en begeleidende brief meegeeft met de datum van die dag erop. Boven het adres zet je in plaats van aangetekend ‘brief in handen gegeven’ en een handtekening van de tekenbevoegde. Mocht iemand zich toch ziek melden dan kun je dit als bewijs aandragen bij de bedrijfsarts dat de ziekmelding echt naar aanleiding van het ontslaggesprek is gekomen. 

Geef iemand voldoende tijd, voorkom een ziekmelding tijdens een ontslag

Het is natuurlijk niet netjes om te zeggen dat iemand de volgende dag moet tekenen of reageren. Dit geeft de werknemer direct stress en paniek wat ook weer kan maken dat een ziekmelding tijdens een ontslag volgt. Geef een werknemer bijvoorbeeld een week de tijd om met een inhoudelijke reactie te komen of plan een vervolgmoment tot contact. Leg ook uit waarom je er een ‘deadline’ opzet. Dit is zodat dit traject in beweging blijft en iedereen dit zo snel mogelijk kan afsluiten.

Leg iemand eerlijk uit wat een vaststellingsovereenkomst ontslag inhoudt

De aanpak van het ontslaggesprek is van essentieel belang. Het lastige is alleen dat een werknemer dit gesprek vaak niet goed meekrijgt omdat die in shock is. Voorkom dat je onwaarheden verteld. Zodra de werknemer van een juridische partij zijn rechten te horen krijgt en die komen niet overeen met hetgeen je als werkgever hebt verteld, dan is dat niet handig. De werknemer voelt zich belazerd en deze gaat meteen twijfelen aan de ‘goede’ intenties van de werkgever. Zeg niet dat de werknemer geen andere keuze heeft als je helemaal geen ontslagvergunning of dossier hebt. 

Zorg voor een korte uitleg en houd deze zakelijk. Ga niet opsommen wat de werknemer allemaal in jouw ogen fout doet want dit is olie op het vuur gooien. Keep it simpel en overleg de exacte boodschap die je in deze specifieke situatie gaat geven eerst met ons. Deze is van cruciaal belang en bepaalt hoe het verdere verloop van de ontslag onderhandeling gaat zijn. 

Geef aan dat het een ontslagvoorstel is en dat je daar samen verder over kan praten. Geef aan dat er veel juridische rompslomp in een vaststellingsovereenkomst staat en dat de werknemer zich daarover juridisch moet laten informeren. Of geef aan dat je het graag later wilt uitleggen als de eerste schrik voorbij is. Geef aan dat dit in jouw ogen een goed voorstel is en dat je er eerlijk en netjes met elkaar uit wilt komen. Je mag aangeven dat de werknemer een keuze heeft, maar dat het voor jou wel duidelijk is dat er geen weg meer terug is en er een oplossing moet gaan komen. 

Hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt, hoe sneller en goedkoper een ontslag rond is! Neem vrijblijvend contact op zodat wij je kunnen helpen met een goed ontslagvoorstel zodat je een ziekmelding tijdens een ontslag voorkomt.

 

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.