Gepubliceerd op 25 juni 2024
Vaststellingsovereenkomst initiatief werknemer, hoe stel ik deze op?
Je werknemer komt naar je toe met een verzoek om een vaststellingsovereenkomst. In veel gevallen zal de werknemer ‘gewoon’ zelf ontslag nemen en bij een nieuwe baan solliciteren, maar het kan ook voorkomen dat het verstandig is om een vaststellingsovereenkomst (VSO) op te stellen. Wanneer doe je dit? En wat moet er dan precies in staan?

Een langdurig zieke werknemer wil met ontslag

Wanneer een werknemer (langdurig) ziek is, dan geldt er een ontslagverbod. Je mag deze werknemer niet ontslaan. Desondanks zijn er toch nog mogelijkheden waarop deze werknemer uit dienst kan gaan.

Vaak zien wij dat het in bepaalde situaties beter is als de werknemer met ontslag gaat. Dit geldt bijvoorbeeld bij overspannenheid, burn-out klachten en werkgerelateerde ziekte. Als de werknemer met ontslag gaat krijgt deze de rust en ruimte om te herstellen en om fit de WW in te gaan. Echter, om de WW in te gaan heeft je werknemer wel een VSO nodig waaruit blijkt dat het initiatief van het ontslag vanuit de werkgever komt.

Maar er geldt toch een ontslagverbod bij zieke werknemers?

Dat klopt. Een zieke werknemer kan je niet zomaar ontslaan. Maar wanneer je werknemer ook met ontslag wil, dan ga je een vaststellingsovereenkomst (VSO) opstellen. Hier staat onder andere precies in afgesproken wanneer de uitdienstdatum is en hoeveel ontslagvergoeding de werknemer (eventueel) meekrijgt. Daarnaast spreek je hierin ook af dat de werknemer zich voor de tekendatum beter meldt. Zo gaat deze werknemer niet ziek uit dienst en is het geen zieke werknemer meer.

Moet ik dan nog een ontslagvergoeding meegeven?

In dit voorbeeld wil de werknemer zelf met ontslag, maar dit bespaart jou natuurlijk veel kosten. Een zieke werknemer is altijd een enorme kostenpost dus het kan een win-win situatie zijn als deze met ontslag gaat. Daarom wil je je werknemer ook een beetje tegemoetkomen, omdat deze een lastige tijd tegemoet gaat. Een (kleine) ontslagvergoeding getuigt van goed werkgeverschap en dit kan je uiteindelijk veel opleveren. Let wel op, het is niet verplicht om een ontslagvergoeding mee te geven in een VSO want: in een VSO mag men afspreken wat men wil.

Zorg ervoor dat alle afspraken altijd goed op papier staan

Het is van cruciaal belang dat alle afspraken altijd goed op papier staan. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en kunnen we op die afspraken verder bouwen. Weet je niet hoe je de VSO goed opstelt en wat je rechten en plichten zijn als werkgever? Bij Ontslaghulp voor Werkgevers helpen we werkgevers met alle facetten van ontslag: een werknemer ontslaan zonder dossier, een 2 jaar ziekte ontslag of een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Wij bieden maatwerk. Met duizenden succesvol onderhandelde vaststellingsovereenkomsten durven wij te stellen dat wij de beste in ons vakgebied zijn. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om te overleggen wat wij voor jou kunnen betekenen.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.